Tips voor het kweken

logo DPC St. Odiliënberg

Tips voor het kweken van een Reuze Pompoenen
De pompoen is een van de sterkste telgen van de komkommerfamilie. Hij is gemakkelijk te telen. De zaden zijn uiterst kiemkrachtig, het zijn stevige groeiers. Wil je grote gezonde pompoenen kweken, dan moet je rekening houden met volgende punten:

 

Juiste zaad:
Zorgen voor het juiste zaad is zeer belangrijk. Voor de reuzenpompoenen wil dat zeggen dat men het zaad het beste kunt bestellen bij de juiste leverancier bv. in USA of Canada. Ze moeten jaarlijks gezaaid worden. Vanaf half april binnen voorzaaien bij, voorkeur in een grote pot met gaatjes onderin, zodat overtollig water weg kan vloeien, gevuld met goede kwaliteit potgrond die licht-stevig aangedrukt is en vervolgens goed vochtig gemaakt wordt.  De punt van het zaad moet naar beneden wijzen omdat hier de wortel zal ontspruiten en zo het zaadhuis naar boven duwt.
Na het zaaien eventueel een plastic folie (bv verhoudfolie) over de pot spannen, waarin  een 20-tal gaatjes in geprikt moeten worden (bv met een tandenstoker). Deze folie houdt de warmte en de vochtigheid van de potgrond op peil. Aangezien de zaden een hard omhulsel hebben kan je ze eventueel, voordat je ze in de grond te steekt, een paar uur in water laten weken. De zaden kiemen het best bij 20 tot 25°C. Vanaf midden mei kunnen ze eventueel ook buiten op goed beschutte plaatsen worden gezaaid.  Na een vijf- tot tiental dagen zal men de 2 cm lange zaadblaadjes boven de grond zien uitkomen. Veel licht is nu belangrijk.  Veel licht, warmte en vocht zorgen voor een goede groei. In een serre of kas zullen de planten goed gedijen.

 

Juiste plek:

In mei, na de ijsheiligen, als het 's nachts niet meer vriest en als de plantjes 4 à 5 blaadjes hebben, kan men ze met potkluit en al in de tuin planten. Verwijder de pot zo voorzichtig mogelijk, zodat je de wortels niet beschadigd.  Maximale zon en beschutting van de wind geven het beste resultaat. (eventueel 's nachts en op koele dagen bij-verwarmen door middel van het plaatsen van een kleine plastic tunnel over de pompoen. Let op dat de bladeren niet de plastic raken, dit kan verbranding met zonnig weer veroorzaken. (Of plaats evt een windscherm). Een mini-serre is heel simpel te maken met gebogen PVC-buizen of een houten constuctie waarover men een plastick legt, deze laatste moet goed verankerd worden in de grond. Maak de serre echter niet te klein want de plantjes groeien heel snel. Op warme zonnige dagen moet men de mini-serre langs één of twee kanten open maken. Dit is zéér belangrijk want de temperatuur hoog oplopen onder de plastick waardoor het jonge plantje makkelijk kan verbranden door de zon. Dus 's morgens open maken en 's avonds de serre weer goed afsluiten.

 

Voldoende oppervlakte:

Een grote pompoen kan tot 800 bladeren hebben en kan een oppervlakte beslaan van 90 m² of zelfs meer.  Hoe meer ruimte de plant krijgt, hoe groter (en zwaarder) de pompoen kan worden:

9 m² = 45 kg                        45 m² = 180 - 225 kg
18 m² = 68 kg                      54 m² = 180 - 270 kg
27 m² = 135 kg                    90 m² = 180 - 360 kg
36 m² = 158 kg

 

Vruchtbare grond:

De pompoenplant staat het best in een vochthoudende humusrijke, diepbewerkte losse bodemstructuur,  op een afstand van de rest van de moestuin. Op een heuveltje zo hoog als een molshoop is een uitverkoren plaats voor de pompoenen. Daar vinden ze voedsel en vocht in overvloed. Een aangepaste bemesting is zeer belangrijk. Omdat pompoenen grote hoeveelheden voedingselementen over een lange periode uit de bodem opnemen, bereik je de beste resultaten door het gebruik van een goede organische meststof. Een organische meststof geeft immers zijn voedingselementen (N,P,K, Magnesium en sporenelementen ) vrij over een lange periode. Hierdoor blijven de pompoenen doorgroeien zonder stress. Extra tip: let erop na de vruchtzetting ook wat extra organische tuinpotas (=kalium) mee te geven. Dit zorgt voor een sterker uitgroeien van de pompoenen. Een ideale Ph moet ergens tussen 6.5 en 7 liggen.  Onder de 7 is zuur en boven de 7 is alkalisch. Indien de bodem te zuur (te lage Ph) is dient men (zeewier)kalk toe te voegen aan de bodem. Indien er magnesium tekort is zal men magnesiumkalk gebruiken. Oud (dus niet vers) paardenmest en koeienmest zal de plant ook op prijs stellen.

 

Water en bemesting bijgeven:

Na het uitplanten nog enige malen gieten. Maar ook daarna moeten pompoenen over voldoende water kunnen beschikken Zorg dat je door het begieten en betreden van de bodem de bodemstructuur niet stuk maakt. Beregenen gebeurt best 's morgens om geen al te sterke afkoeling te geven. Het water in de compost gieten, al of niet met meststof.  De grond rondom de pompoen kan je best afdekken met hooi, stro of gazonmaaisel.

 

Verzorging van de plant:

Zodra de plant uitgepoot is kan deze verder gaan groeien. En dat gebeurt zeer snel; eenmaal ontkiemd en goed geworteld, met voldoende water en mest, kruipen sommige planten per dag 20 à 40 cm verder. Om de ontwikkeling van de zijscheuten te bekomen en dus de bloei te bevorderen, raadt men aan de plant in te snoeien als de hoofdrank ongeveer anderhalve meter lang is, met behoud van een viertal zijscheuten. (snoeien doe je het best door het uiteinde van de rank af te knippen). Bij ieder blad krijgt de plant een wortel die ervoor zorgt dat de plant sterker zal worden.

 

Tijd voor bevruchting:
Aangezien ze éénhuizig zijn tref je op iedere plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan. De mannelijke herken je aan hun 10 à 20 cm lange steel , de vrouwelijk aan een bolvormig vruchtbeginsel dat later een pompoen kan worden. De grote hompelvormige bloemen trekken stuifmeeloverdracht van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke en dat is noodzakelijk. Je kan ook zelf een handje toesteken door rechtstreeks te bestuiven. (pluk de mannelijke bloem en verwijder de bladeren zodat het stuifmeel goed bereikbaar is. Wrijf zachtjes met de mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem. Herhaal dit eventueel met een andere mannelijke bloem. Het stuifmeel is nu goed zichtbaar op de vrouwelijke bloem).  De vrouwelijke bloemen zijn slechts enkel uren open, van 's morgens tot halverwege in de voormiddag.  Bestuif op deze wijze de eerste drie vrouwelijke bloemen aan de plant.

Voor het beste resultaat is het raadzaam om slechts één pompoen per plant te laten groeien. Selecteer daarom na een twee-tal weken de beste van de drie door de traagst groeiende vruchten weg te nemen.

Pompoenen die niet bevrucht zijn worden rot of verschrompelen. Dit kan verscheidene oorzaken hebben; te koud, te warm, slecht stuifmeel...
Kijk vooral naar degene die het snelst groeit en een mooie ronde en enigszins lange vorm heeft, deze worden namelijk het grootst. Alleen de best groeiende aan de plant laten, de anderen worden afgesneden als ze een basketbal groot zijn! Verwijder verder alle nieuwe vrouwelijke bloemen.

Als de vruchten bestoven zijn en gaan groeien, kan je de takken knippen, 2 bladeren verder dan de vrucht. De vrucht zelf gaat nu zienderogen vergroten. Bij natte zomers moet men de vruchten tegen de vochtige ondergrond beschermen. Men legt er iets onder dat water doorlaat, vb. een dakpan. Groeistilstand moet nu absoluut vermeden worden.  Zodra de vruchten gaan groeien zijn water en meststoffen heel erg belangrijk. Afhankelijk van de plaats en temperatuur mag de plant nu zo'n 60 (op een zonnige dag buiten)  tot 100 (als de plant in een serre staat) liter water per dag krijgen!

 

bloem-vrouwelijk

 

bloem-mannelijk

Vrouwelijke bloem

 

Mannelijke bloem

 

 

Oogsten:

Pompoenen kunnen het best vanaf september tot oktober geoogst worden. Een stevige schil, een verschrompeld verkurkte steel en een hol klinkend geluid kunnen een hulp zijn om de rijpheid vast te stellen. Oogsten met steeltje. Gebruikt hiervoor een stevige snoeischaar. Let op dat je met de punt van de snoeischaar niet de vrucht beschadigd. Indien de pompoen "op de kop" is gegroeid, en de steel dus onder de pompoen ligt,  is het raadzaam om eerst de ranken van de pompoen te knippen en vervolgens de pompoen voorzichtig omdraaien, zodat de steel niet breekt. Een pompoen die zonder steel geoogst wordt, heeft een korte levensduur.

 

Veel Succes !

 

Copyright © 2009 - 2018. Alle Rechten Voorbehouden - All Rights Reserved.