Recepten

Pompoenen zijn niet alleen decoratief maak ook zeer geschikt om mee te koken. De laatste tijd wordt de pompoen steeds meer ontdekt op culinair gebied. Ze zijn erg smakelijk en bovendien zéér gezond. Ze zitten boordevol vitamine C. Probeer daarom eens een van onderstaande recepten.

Smakelijk eten!

 

1. Pompoentosti (recept van de pompoendagen; hiermee hebben we ook de krant gehaald (De Limburger, Rubriek Chez Moi, 19 september 2015!)

 Benodigdheden voor 4 tosti's: 1 butternut pompoen (flespompoen), 8 sneetjes (wit) brood, 1 grote aardappel, 2 liter kippenbouillon, 1 laurier blaadje, 1 takje tijm, 4 sneetjes of 1 zakje gerookt spek, 150 gram geraspte kaas (bv fontina of cheddar...maar elke soort kan goed gebruikt worden), beetje boter.

Bereiding: Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snij  (met schil) in gelijke stukken. Schil de aardappel en snij deze in even grote stukken als de pompoen. Kook de pompoen en aardappel samen in ongeveer 20 minuten gaar in de bouillon met tijm en laurier. Giet de gare ingrediënten af, verwijder de kruiden en pureer tot een smeuïge massa. Besmeer de sneetjes brood met boter. Bestrijk 4 sneetjes met de pompoenpuree. Verdeel hierover het spek en geraspte kaas. Sluit de boterhammen met de andere sneetjes brood. Bak de tosti's in een goed heet tosti ijzer totdat ze goudbruin zijn.

Tip 1: serveer als dip de Pompoensjötnie erbij of met een  mosterdsausje (4 el. mayo en 1 el. grove mosterd).

Tip 2: Pompoenpuree is heel makkelijk in te vriezen. Dus bereid wat meer in één keer.

 

Pompoensoep2. Eenvoudige pompoensoep (van de pompoendagen)

Benodigdheden: 750 gr pompoenen, 7,5 dl kruidenbouillon, 1 dl room, 2 grof gesneden uien, 1 laurierblaadje, peper en zout. Evt peterselie en kerriepoeder.                            

Schil de pompoenen, verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes. Kook de pompoenblokjes in de bouillon, samen met de uien en het laurierblaadje in 30 a 40 minuten gaar. Pureer het geheel met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout en evt een beetje kerrie poeder. Voeg de room toe. Serveer evt met gehakte peterselie en stevig bruin (stok) brood.

Tip 1: Een pompoenschillen valt vaak niet mee door de harde schil. U kunt de schil evt meekoken. Als de soep gaar is laat u deze afkoelen (zonder deksel!). Verwijder het vruchtvlees met een lepel van de schil. Let er wel op dat hoeveelheid gram nu afwijkt, omdat de schil verwijdert wordt.

Tip 2: Kook de schil mee en pureer deze ook mee. Dit kan bij bepaalde soorten pompoen zoals de Red Kuri en Butternut. Let wel at ze een gladde huid hebben en geen “wratten”. Het komt de smaak zeer ten goede, bovendien bevat de schil extra vitaminesmakelijk eten!

 

3. Pompoensoep om te kokkerellen

Benodigdheden: 2 kilo pompoenen, 1 grote ui gesneden, 1 teen knoflook (fijngesneden), 1 tomaat (grof gesneden), 1 wortel (grof gesneden), 1 kleine prei (grof gesneden), ¼ selderijknolletje + groen, 1 paprika (gesneden), 1 laurierblaadje, beetje tijm, room, rundvleesbouillontabletten, peterselie, zout en peper.

Schil de pompoenen, verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes. Fruit de uien en knoflook in boter totdat deze glazig zijn. Voeg de pompoenblokjes, wortel, prei, selderij knol en groen, paprika, tomaat, tijm, zout en peper en laurierblad toe en zet dit net onderwater. Laat dit alles op een laag vuur 30 a 40 minuten zachtjes koken af en toe omroeren). Verwijder het laurierblaadje en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg net zoveel water toe om de soep op de juiste dikte te brengen. De soep kan op smaak gemaakt worden door op elke liter soep 2 tot 3 rundvleesbouillontabletten toe te voegen. Vlak voor het opdienen serveer je de soep met room en peterselie.

 

Pompoencake4. Pompoencake (van de pompoendagen)

Benodigdheden: 500 gr.pompoen en een snufje zout, 170 ml karnemelk (1ml= 1cc), 125 gr.zachte boter, 300 gr.suiker, 2 eieren, 225 gr.bloem, 2 tl.bakpoeder (1 tl = 5 ml) , 1 tl.zout, 1 tl. zuiveringszout (bakingsoda genoemd), 2 tl. Kaneel, ½ tl. gemalen nootmuskaat , ½ tl.gemberpoeder

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Kook ong. 500 gr. pompoen (in grote stukken gesneden zonder schil) in een bodempje water en een snufje zout 15 à 20 min. tot het zacht is. Giet het water af.

Prak met een vork de gekookte pompoen tot een puree. Voor het recept is 250 cc. pompoenpuree nodig.

Meng de puree met de karnemelk.

Bekleed een springvorm Ø 23 cm. met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 160°C.

Doe de zachte boter en suiker in een kom en mix het met een handmixer tot een crèmige en luchtige massa. Voeg 1 ei toe en vermeng het goed. Voeg het tweede ei toe en meng.

Zeef in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout, zuiveringszout, kaneel, gemalen nootmuskaat en  gemberpoeder.

Voeg de gezeefde bloem met de kruiden toe aan het botermengsel en roer even snel door.

Voeg dan het pompoenmengsel toe en roer het geheel snel door elkaar. Vul de springvorm met dit mengsel en bak in het midden van de oven gedurende 45 – 60 min. Controleer of de cake gaar is door er in het midden in te prikken met een satéstokje of breinaald. Komt de naald er droog uit dan is de cake gaar.

Haal de cake uit de oven en laat de cake even 5 min. in de vorm afkoelen en daarna uit de vorm op een rooster verder afkoelen.

 

(Het baksoda is nodig voor het rijzen, omdat het pompoenmengsel zwaar is. Het is verkrijgbaar bij o.a. de Bakwinkel, Boerenbond of Chinese supermarkt)

 

5. Pompoencake met Noten

Benodigdheden: 300 gram pompoenblokjes, 150 gram suiker, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram boter (kamertemperatuur), 100 gram walnoten en/of hazelnoten, 50 gram honing, 3 eieren, 2 zakjes vanille suiker, ½ theelepel kaneel, Snufje nootmuskaat, Snufje (zee) zout.

Pompoen koken met een beetje zout in weinig water

Goed uitgelekt pureren en laten afkoelen (vrijgekomen water weggieten)

Eieren scheiden in eigeel en eiwit

Eiwit kloppen totdat het stijf is

Boter, suiker en vanille suiker kloppen tot een homogeen mengsel

Voeg vervolgens één voor één het eigeel, het bakmeel, pompoenpuree, honing, noten en tot slot het snufje zout, kaneel en nootmuskaat toe en meng telkens alles met een garde goed door elkaar.

Spatel voorzichtig het stijf geslagen eiwit onder

Beslag in een beboterde cakevorm van 25 cm gieten

60 á 75 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 175◦C

Laat de cake wat afkoelen en stort hem op een taartrooster om verder af te koelen.

 

Pompoen ranja6. Pompoenranja - limonade

Benodigdheden: 1 kilo pompoenblokjes, 3,5 liter water, 650 gram suiker, 2 á 3 verse citroenen

Pompoen schillen en in kleine stukjes snijden

Opzetten met water en laten koken totdat ze zacht zijn

Met de staafmixer pureren en goed door roeren

De citroenen en suiker toevoegen en opnieuw aan de kook brengen totdat de suiker goed gesmolten is

1 nacht laten staan voor gebruik.

Is de massa te dik of te zoet: evt aanlengen met water. Koud drinken is dorstlessend.

Bij opkomende griep of verkoudheid heet drinken voor het slapen gaan. Ook bij vermoeidheid, darmklachten of misselijkheid knap je op van een heet glas van deze limonade. Met kleine slokjes drinken.

Bevat veel vitamine B en C.

 

Pompoensalade7. Pompoensalade

Benodigdheden: Eén kleine Pompoen, 1 bosje dille, zout, 3 eetlepels azijn, 6 eetlepels olie, een potje zure room of Bulgaarse yoghurt.

Schil de Pompoen en verwijder de pitten. Schaaf het vruchtvlees in lange dunne repen. Zout het en giet er 2 eetlepels azijn over, laat het 15 minuten intrekken. Laat het goed uitlekken en leg het in een schaal. Klop de licht verwarmde olie met de zure room en een eetlepel azijn op en giet het over de Pompoen. Met fijngehakte dille bestrooien.

 

Pompoenstamppot8. Pompoen stamppot

Benodigdheden: 850 gram aardappels, 1 kg. Pompoen, 1 bouillonblokje, 2 grote uien, 1 tl gemberpoeder, zout beetje melk en boter.

Schil de pompoen en verwijder de pitten en draadjes. Schil eveneens de aardappelen en uien. Vul een pan met water en de bouillonblok. Kook hierin de pompoen, aardappels en uien samen totdat ze gaar zijn. Giet het water af. Voeg de theelepel gember toe. Stamp de massa tot een puree. Voeg voor de smeuïgheid een beetje melk en boter toe.  Evt. nog  op smaak brengen met peper en zout.

Deze oer-Hollandse stamppot smaakt heerlijk met spek, rookworst of een lekkere gehaktbal.

 

Spaghetti Pompoen9. Spaghetti Pompoen

Benodigdheden voor 4 pers: 750 gram spaghetti pompoen, pastasaus.

Prik enkele (20) gaten in de schil van de pompoen. Kook de spaghetti pompoen in zijn geheel heel goed gaar (50 minuten, hangt natuurlijk af van de dikte van de pompoen), de pompoen moet zacht aanvoelen! Halveer de pompoen en verwijder de pitjes. Haal met een vork het draderige vruchtvlees uit de pompoen.

Serveer pastasaus en eventueel met een groene salade.

 

Pompoen chips10. Pompoen chips / friet

Benodigdheden: 1 pompoen (de butternut pompoen), (zee)zout

Bereiding:

Verwarm frituurolie op 180 graden. Was de pompoen en snijd hem in 4 stukken. (dus niet schillen) Verwijder met een lepel de zaden en zaadlijsten. Snijd daarna met een scherp mes dunne plakjes van de pompoenparten, gebruik evt een kaasschaaf. Bak de pompoenplakjes krokant in de olie en haal ze eruit met een schuimspaan. De duur ligt een beetje aan de dikte van de plakjes. Voor dunne plakjes houd je ongeveer 2 minuten aan en bij dikke plakken ongeveer 4 minuten. Laat de gefrituurde pompoen uitlekken en bestrooi met (zee)zout.

Serveer evt met remoulade saus.

De chips/frietjes zijn warm en koud lekker.

 

11. Pompoenpannenkoek of pompoenpoffertjes

Benodigdheden:

• 500 gram pompoen in blokjes (de butternut pompoen is hiervoor zeer geschikt)
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 2 a 3 zakjes vanillesuiker
• Snufje zeezout
• 2 a 3 eieren
• 2,5 dl melk
• 2 el olie of gesmolten boter

 

Bereiding:

• Kook de pompoenblokjes met een snufje zout in 15 a 20 gaar en pureer het tot een gladde massa
• Zeef het bakmeel in een ruime kom en voeg de vanille suiker en het zeezout toe
• Klop in een andere kom de eieren los en voeg de pompoenpuree toe
• Giet geleidelijk beetje bij beetje het pureemengsel door het bakmeel terwijl je met een garde het geheel goed opklopt (dit zorgt ervoor dat er een beslag zonder klontertjes ontstaat). Meng alles tot een stevig beslag.
• Als alle klontjes eruit zijn, de melk en de olie toevoegen en roeren tot een dun beslag
• Laat het beslag 20 minuten afgedekt rusten onder folie
• Bak de pannenkoeken op een middelhoog vuur.
• Voeg eventueel rozijnen toe.

 

Voor poffertjes het beslag met melk verdunnen tot de gewenste dikte en bakken in een poffertjespan.

Opdienen met poedersuiker, bruine suiker, honing, slagroom, pompoensjötnie en smullen maar!

 

Smakelijk eten!

 

Copyright © 2009 - 2017. Alle Rechten Voorbehouden - All Rights Reserved.